Alegere suport de racire pentru laptop

Suportul de racire ( cooler extern) are rolul de a impiedica supraincalzirea laptopului. Supraincalzirea in cazul laptopurilor are multe dezavantaje:


  • performata scazuta
  • uzura mai rapida a componentelor hardware
  • deteriorarea pastei termoconductoare



Incalzirea excesiva a laptopului are loc in conditiile in care se acumuleaza praf si acesta impiedica circulatia aerului si implicit racirea laptopului. Utilizarea laptopului pentru jocuri sau filme online duce de asemenea la incalzirea laptoplui. Un alt factor este sistemul de operare Windows care in timp datorita virusilor, spamului, utilizarii incorecte nu-si mai poate face datoria si incepe sa forteze componentele laptopului. Microsoft recomanda inlocuirea lui la fiecare 6 luni. Folosirea SO Windows pana cand acesta cedeaza definitiv trebuie evitata cu orice pret pentru ca aduce foarte multe inconveniente.


Orice magazin care vinde laptopuri are la vanzare si suporturi de racire pentru latopuri. Un cooler eficient nu este deseori si unul scump. Preturile variaza intre 15 si 150 lei dar un cooler bun poate fi cumparat si la 20 lei. Este recomandat un suport de racire cu un ventilator cat mai mare. Nu recomandam suporturi de racire cu multe ventilatoare mici. Un alt criteriu de alegere a suportului de racire este rigiditatea lui, cu cat mai rigid cu atat mai bine. Coolerul extern se alimenteaza de la laptop printr-un port USB.